Hoeveel schermtijd geef ik mijn kind? – DEPLAY.nl
Meteen naar de content

100% Veilig Speelgoed

Betaal veilig en achteraf met Klarna

Voor 23:00 besteld, morgen in huis (BE +1 dag)

Gratis Verzending vanaf 20.-

  Hoeveel schermtijd geef ik mijn kind?

  Schermtijd Kids Tablet

  Hoeveel schermtijd geef ik mijn kind? Is het slecht als mijn kind veel achter de schermen zit? Vanaf welke leeftijd kan ik mijn kleine een kindertablet geven? Dit zijn vragen die wij vaak te horen krijgen. In deze blog kom je erachter hoeveel beeldschermtijd je (bijvoorbeeld achter de Kids Tablet) mag geven.


  De digitalisering neemt steeds verder toe, dit vinden wij een mooie ontwikkeling die alles sneller en makkelijker maakt, maar…. 


  Hier kleven ook nadelen aan vast. Zo is onze concentratie nog nooit zo laag geweest, zijn we snel afgeleid en kunnen we door alle prikkels die we op ons afgevuurd krijgen niet goed meer focussen op het moment. 


  Uit internationale studies blijkt dat te veel en te vaak mediagebruik zelfs kan leiden tot bijziendheid, overgewicht en slaapproblemen.


  En nee, we willen nu niet de boeman spelen die alleen maar de mogelijke gevaren belicht. Want er zijn ook enorm veel voordelen aan het spelenderwijs ontwikkelen met een kindertablet.


  Maar wel willen wij als DEPLAY een volledig beeld geven zodat jij als zorgzame ouder jouw kind verantwoord laat spelen en ontwikkelen achter de kindertablet.


  Hoeveel schermtijd geef ik mijn kind?

  Laten we vooropstellen dat er geen strenge regels of normen zijn over de beeldschermtijd van je kind. Online verschillen de experts zelf van mening en zijn er dus geen harde regels. 


  Wel weten we dat baby’s echt géén beeldschermen nodig hebben, babyogen zijn namelijk kwetsbaar en tot een jaar of 2 kunnen zij ook geen verhaallijnen volgen. We raden het gebruik van beeldschermen dus ook af tot een jaar of 2.


  Aangeraden schermtijd per dag:

  Leeftijd Schermtijd per dag
  0-2 jaar: Geen
  2-4 jaar: 1 uur (max. 15 min. per keer)
  4-6 jaar: 1 uur (max. 30 min. per keer)
  8-10 jaar: 1,5 uur 
  10-12 jaar: 2 uur

   

  Wellicht minder dan je dacht hè? Nogmaals: dit zijn geen harde regels, alleen adviezen van experts op het gebied van kindergezondheid.

   

  Maak regels over schermtijd

  Omdat je kinderen al snel enthousiast kunnen worden van een kindertablet en hier zichzelf voor uren kunnen vermaken, is het belangrijk dat jij als ouder hier goede afspraken over maakt. 


  Kinderen groeien op met technologie, verbieden heeft geen zin, zeker als je oudere kinderen hebt dan wordt het lastig om je kleine van 1,5 jaar helemaal te verbieden om op het scherm te kijken, dit werkt juist averechts.


  Alleen je kindje hier heel vrij erin laten raden wij ook af, voor een kind is het moeilijk om zelf de grenzen te bepalen en uit zichzelf besluiten te stoppen.


  Goede gewoontes aanleren is veel makkelijker dan het afleren ervan, we raden daarom ook aan om liever schermtijd ietsje ‘te’ rustig op te bouwen, dan meteen je kleine alle vrijheid geven en dat je hier als ouder later op moet terugkomen. 


  Toon interesse!

  Uit onderzoek blijkt dat als jij als ouder niet alleen duidelijke regels maakt, maar daarnaast ook veel interesse toont in het schermgedrag van je kind en wat hij op de kindertablet doet, je kind goed kan opgroeien tot sociale en zelfstandige kinderen. 


  Pro Tip: Vraag eerst aan je kind zelf wat hij vooral leuk vindt om te doen en wanneer hij dit wil doen. Als jij samen met je kind zulke afspraken kan maken, dan is de kans veel groter dat hij/zij zich daar aan houdt!


  Wat we vaak zien is dat als je als ouder alleen maar streng bent op de regeltjes, dit gevolgen kan hebben, wat ervoor kan zorgen dat kinderen op een latere leeftijd juist minder sociaal en meer teruggetrokken zijn.  


  Maak dus vanaf het begin echt wel duidelijke afspraken, maar toon daarnaast ook oprecht interesse in wat je kind doet en wat hij vandaag weer geleerd of beleefd heeft op de kindertablet.


  Voorkom ruzie

  Hoewel je nu misschien goede afspraken met je kind gemaakt hebt over de schermtijd, kan het voor je kind alsnog erg frustrerend zijn om direct te moeten stoppen als hij/zij bijvoorbeeld net nog in de afrondende fase zit van zijn taak of spelletje. 


  Kondig daarom ook bijvoorbeeld 5 minuten van te voren aan dat het bijna tijd is, en ga als de tijd dan om is niet als een heks de Kids Tablet afpakken, maar ga naast je kind zetten, ga met hem/haar in gesprek wat hij/zij vandaag weer geleerd heeft en maak vervolgens de overgang naar iets anders leuks (zonder schermen ;).


  Veroordeel jezelf niet

  Don’t judge yourself! Jij bent ook een jonge ouder die niet in alles ‘perfect’ is maar wel het beste voor je kindje wil. Liefde voor je kind en voor jezelf is belangrijker dan alles perfect ‘volgens het boekje’ moeten doen.


  Verantwoord spelen op een kindertablet

  Naast de tijd die je kind achter een scherm doorbrengt, is het vooral ook belangrijk wat hij/zij doet. Er zit namelijk een groot verschil tussen een uur verveeld onderuit netflixen of een uur proactief woordjes leren met educatieve apps. 

  Mocht je daarom op zoek zijn naar een verantwoorde tablet voor je kind, dan raden wij een educatieve kindertablet aan, die ook Parent Control heeft waarbij jij als ouder zelf bepaalt wat voor content je kleine op het scherm te zien krijgt. De specs (zoals batterijduur) zijn dan ook niet te vergelijken met een dure volwassen tablet, maar voor je kindje is het ruim voldoende en ideaal om zich op een leuke manier te blijven ontwikkelen.

  Wil je weten wat kleuter Cato (4 jaar) van haar kindertablet vindt?
  Klik dan hier voor de review van Cato en haar moeder Marit >>


  Op zoek naar de meest complete tablet voor je kind?

  Wil jij een veilige en educatieve kindertablet waar je kindje niet alleen veel plezier maakt en veel leert, maar jij als ouder ook nog eens je kindje veilig kunt laten spelen zonder dat jij je zorgen hoeft te maken? 

  Neem dan snel een kijkje bij de meest complete en kindvriendelijke kindertablet van Nederland en België:

  Klik hier voor de DEPLAY Kids Tablet >>

  Laat een reactie achter:

  Let op, opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd

  De populairste Kindertablet

  500+ Reviews

  Vanndaag besteld, morgen in huis!

  (BE + 1 dag)

  100% SSL Beveiligde Betaling

  Maak je geen zorgen!

  25.000+ Blije families

  Worden jullie de volgende?